Bejelentkezés: 
Elfelejtette a jelszavát?  Regisztráció  

A csapat

Zakar Béla Gábor Zakar Béla Gábor
Fejlesztés, programozás

Keresés


Zakar Béla Gábor

Zakar Béla Gábor vagyok, a Zedality Kft egyik alapítója. A technikai háttér, a szoftver fejlesztések, a munkák megtervezése és kivitelezése az én asztalom. Van hogy egyedül, van amikor csapattal dolgozok. Az évek alatt szerzett magas szintű szakmai tapasztalatomnak és gyakorlatomnak köszönhetően, egy rendszer megtervezésétől, az adatbázis tervezésen, oldal építésen át, a grafikai munkákig bármely fázisban részt tudok venni.
Nem ismerek lehetetlent és megoldhatatlan problémát. Rám abszolút igaz a mottó: "A csodára várni kell, a lehetetlent holnapra teljesítem" Hozzá kell tennem, ma még a tegnapi csodával vagyok elfoglalva. :)
Szeretem a kihívásokat, tovább küzdök ott, ahol más már feladja.

A számítógépek világával 6 évesen ismerkedtem meg, ekkor vettünk egy Commodore 64-es gépet, ami mind a mai napig működik. A 80-as években erre írtam a kezdetben Basic, majd gépi kódban programokat. Már akkor a lehetetlen megvalósításán törtem a fejem, a gép lehetőségeinek határmezsgyéjén jártam. A 90-es években ismerkedtem meg a PC-k világával, DOS alatt Pascal és Borland C-ben programozgattam. Mindeközben a számítógépes grafika, 3D animációk, raytrace és másik kedvenc elfoglaltságom a zeneszerzés töltötték ki az időmet.
Elvégeztem egy 3D animátori tanfolyamot, ahol a 3D Studio Max program kezelését tanultam meg.

A 90-es évék végén került előtérbe az internet, ekkor ismerkedtem meg a Perl nyelvvel, HTML-el és az akkor még kezdetleges JavaScripttel. Nem sokkal később készítettem el az első olyan weboldalt, ami publikusan megjelent az interneten, a Hírös Hátizsák Egyesület számára.
2000 tavaszától az első munkahelyemen a PontPláza internetes áruház elkészítésén dolgoztam, ASP nyelven programoztam, megismerkedtem az XML-lel. Az elkészült áruház adatbázis gazdájaként Microsoft SQL szerverrel szereztem értékes tapasztalatokat. Technikai kérdésekben tartottam a kapcsolatot az ügyfelekkel. Korábbi üzlettársamat, Zoltner Rudolfot így ismertem meg. Nagy öröm volt számomra, hogy Fellegi Zongoraszalon mellett a Roland Zenegalériát is ő vezette, így hozzájuthattam olyan grooveboxokhoz, mint a legendás MC-303, MC-505, 808, majd a D2-es dobozka. Ezeken hip-hop és rap alapokat készítettem, rap DJ-ként, DJ Z művésznéven, a freestyle szócsaták alá élőben “toltam” az alapot.
A DemoScene világában is részt vettem elsősorban zenékkel, 3D grafikákkal neveztem ezeken a tehetségkutató versenyeken.

Rudival 2000 őszén hoztuk létre a MusicHello Kft-t, melyhez szellemi tőkémet és saját számítógépemet állítottam hadrendbe. A MusicHello Kft elsősorban az azonos nevű online hangszeráruház és zenész portál elkészítésére, üzemeltetésére jött létre. Pár nap alatt kitanultam a PHP nyelvet, megismerkedtem a MySQL adatbázis kezelővel, és az Apache webszerverrel, JavaScript és CSS tudásomat bővítettem. Kicsit több mint fél év munkájával, átdolgozott éjszakák és hatalmas megfejtések árán létrehoztuk a webáruházat, használt termék hirdetési felületet, fórumot, webes levelezőt, webirodát, zenészeknek saját weboldalt biztosító felületet, apró hirdetési felületet, zenész adatbázist, magazint tartalmazó, teljes mértékben saját fejlesztésű internetes portált.
A portál népszerűségének köszönhetően egyre több művész készítette el velünk saját honlapját, majd később egész más területekről is jelentkeztek ügyfelek.

Szinte az első weboldal megrendelés után felmerült bennem az igény egy olyan keretrendszerre, amivel a programozói tudással nem rendelkező kollegák is részt tudnak venni egy weboldal kialakításában. Így hoztam létre a ZiteMaker fantázianevű, PHP-ben íródott keretrendszert, ami teljesen különböző weboldalak kialakítására és működtetésére képes, mindössze néhány konfigurációs fájl módosításával és természetesen a grafika és HTML struktúra cseréjével. 2002-ben miután autodidakta módon megtanultam az XSLT technológiát, a keretrendszert XML konfig és adat fájlokkal és XSL transzformációval ruháztam fel. Szinte kivétel nélkül minden weboldalunk ezzel a keretrendszerrel készült el.

2005-ben készítettük el az FM Group Hungary Kft, egy parfüm, smink és kozmetikai termékeket forgalmazó MLM hálózat webes rendszerét. Itt külön megemlítendő kihívás volt a több százezer termékforgalmazó munkatárs pillanatnyi teljesítményét, és becsült jutalékát előrejelző rendszert elkészíteni, ami a vásárlásokat rögzítő számlázó rendszerből szinkronizálta az adatokat.
Rendszergazdánknak, Vásárhelyi Dánielnek köszönhetően sok egyéb trükk és technika mellett megismertem a Linux Shell Script-et, Make fájlok, Memcache, MQ technológiák lehetőségeit. Ezek sokat segítettek az előbbi szinkronizálásban.

Egyre inkább előtérbe kerültek a dinamikus weboldalak, majd a web 2.0 megjelenésével elsajátítottam az AJAX technológiát, kezdetben PrototypeJS, majd jQuery segítségével.
Macromedia majd Adobe Flash ismereteimet elsősorban reklám animációk készítésére használtam, de nem bírtam ellenállni és kitanultam az ActionScript nyelvet, így készítettem el az előbbi MLM hálózat jutalék rendszerét bemutató, interaktív demót.
Ha grafikai munkára van szükség Photoshoppal dolgozok, vektor grafikák esetén az SVG formátumot preferálom, amit az Inkscape programmal szerkesztek, vagy kézzel :)

2011-ben nyitottunk a nyílt forráskódú rendszerek irányába. (Korábban is alkalmaztam nyílt forráskódú modulokat, amiket gondos felülvizsgálat után építettem be a saját munkámba.)
Tapasztalatokat szereztem Joomla, Magento és WordPress rendszerekben. Kidolgozottsága és széleskörű népszerűsége miatt a WordPressben mélyedtem el jobban. Sablonok és pluginok készítését is elsajátítottam. Megismertem a Smarty templaterendszert. Első Facebook alkamazásomat is elkészítettem, ami a Hangoló VIP Zenészoldal WordPress sablon része lett.

Még ebben az évben utánajártam és kitanultam az Android és iPhone alkalmazás fejlesztés rejtelmeit, illetve a mobilra optimalizált weboldalakhoz szükséges tudást. A platformfüggetlenséget hirdető Cordova (Phonegap) és a jQuery Mobile segítségével elkészítettem több mobil és web alkalmazást. 2013-ban a HTML5-ben rejlő grafikai megoldásokban mélyedtem el, megismerkedtem a KineticJS frameworkkel, illetve a Canvasra rajzolás alapjaival.

2014-től megismerkedtem a natív Android fejlesztéssel. 2015-től az Androidos és webes alkalmazások háttereként Node.JS-t kezdtem használni, megismerkedtem a Socket.io websocket rendszerrel, amivel realtime chat alkalmazásokat hoztam létre. 
2016-ban az Amazon aws szolgáltatásaiban mélyedtem el jobban. Fejlesztőként fontos a fejlesztőkörnyezet, 2017-től álltam át a Cloud9 felhő alapú fejlesztőkörnyezetre, melyet egy Amazon aws EC2-es virtuális szerveren működtetek. A 2018-as év újdonságai, melyekben még el kell mélyednem: Kotlin, Docker, Parse szerver, MongoDB.

Ha szükség van rá, Windows problémákat is orvoslok, de lehetőleg az Ubuntu Linuxot ajánlom mindenkinek, aminek esetleges problémáit szintén megoldom. Ami a hardvereket illeti, össze tudok rakni alkatrészeiből egy gépet, az általam összerakott konfigurációk hosszú évek múlva is kifogástalanul működnek.
Szívesen segítek olyan feladatokban mint: rendszer telepítés, internetbeállítás, router beállítás, szkennelés, fényképek lementése memóriakártyáról vagy digitális fényképezőről, cd/dvd írás, adatmentés régi merevlemezekről, videó és zeneszerkesztés, és ha kell segítek, tanácsot adok.

Lelkes amatőr szinten nem ijedek meg az asztalos munkától, villanyszereléstől. Kikapcsolódásként szívesen túrázok, “túlélek”, mint Bear Grylls, és férfiasabb kajákat főzők, mint Jamie Oliver. Családapa, férj, kecskeméti lokálpatrióta, magyar hazafi, világpolgár vagyok.